Помоћни сајт школе  |   Посетите нас на Фејсбуку  |   Блогови професора

Основна школа Миливоје Боровић
Знање за цео живот!

Тренутно сте овде:

Школа данас

ИМЕ ШКОЛЕ

Школа носи име првоборца Миливоја Боровића. Миливоје Боровић био је командир II златиборске чете, члан КПЈ. Миливоје је био ткачки радник, рођен 1918. а погинуо на босанском ратишту 1943. године. Миливоје Боровић је био ученик школе од 1924. до 1928. године. Дан школе прослављсе 11-ог октобра.

ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ/НЕКОЛИКО РЕЧИ О ПРОШЛОСТИ ШКОЛЕ

Средином деветнаестог века у златиборском срезу није постојала ниједна школа. Влада је дала налог инжињеру, Еразму Кломинки, да оде у Ужице и да у селу Мачкату пронађе одговарајуће место за будућу школу. Кнез Александар Карађорђевић одобрио је градњу школе и у октобру 1858. године завршена је школа, а годину дана касније почиње са радом, као шестогодишња школа, да би 1957. прерасла у осмогодушњу.

Среска школа у Мачкату обухватала је ученике из 37 села са територије 16 општина. С тим у вези, на грађевини је постојао торањ, у коме је било смештено школско звоно, да би могли да га чују ученици из удаљених села и да би на време пошли у школу. По речима секретара Министарства просвете, књижевника, Љубе Ненадовића: „Школа у Мачкату је за пример у Бечу“.

JУБИЛЕЈ ШКОЛЕ

У 2009. години наша школа прославила је 150 година рада и постојања. Јубилеј је обележен низом свечаности: организована је изложба дечијих ликовних  радова, песничко вече са гостима: песник Недељко Попадић, млади песник  Добросав Обрадовић, Будимка Тошић и Драган Курузлија Поповић. Посетиоци и ученици су уживали у прелепим стиховима и звуцима гитаре, хармонике и виолине. Завршни део вечери припао је ученицима. Они су презентовали своје литерарне радове, а најбољи су и награђени. Такође, презентован је и билтен школе.

Централна свечаност организована је 11. октобра 2009. у Дому културе у Чајетини. Приредби су поред ученика и запослених наше школе, присуствовали и представници Министарства просвете, Школске управе, локалне самоуправе и школe из окружења.