Помоћни сајт школе  |   Посетите нас на Фејсбуку  |   Блогови професора

Основна школа Миливоје Боровић
Знање за цео живот!

Тренутно сте овде:

ПОСЕТА ЦРКВАМА

ИЗЛЕТИ И ЕКСКУРЗИЈЕ - 10.11.2014.

У оквиру Верске наставе  за ученике виших разреда из ИО Шљивовице  организован је излет 2.11.2014. Повод за то је долазак чудотворних моштију Св. Козме и Дамјана у  Цркву Св. Ђорђа у Ужицу. Иначе ова црква прославља 170 година свога постојања.


Црква Св. Ђорђа у Ужицу Ученици пред црквом Св. Ђорђа у Ужицу

 

Након доласка возом у Ужице, ученици су са својом вероучитељицом отишли до цркве Св. Ђорђа, где су имали јединствену прилику да се поклоне и целивају Свете мошти Козме и Дамјана.


 

Након тога посећена је и црква Св. Еванђелисте Марка обновљена 1828. године. смештена у делу града познатoм по имену Царина. 

Црква Св. Еванђелисте Марка  Црква Св. Еванђелисте Марка

 

У цркви се може видети богата ризница икона и богослужбених предмета. Икона Богородице и Христа потиче из 16-ог века , на којима преовладава ренесансна прецизност и византијска духовност. 


Икона Христа у цркви Св. Еванђелисте Марка у Ужицу  Икона Богородице у цркви Св. Еванђелисте Марка у Ужицу


На западном зиду цркве, у ормару смештени су филигрански крстови (19 век) рад ужичких кујунџија, који су иза себе оставили сребрена кандила и кадионице.  Поред кујунџијских радова у цркви се налазе и  рукотворине побожних жена, које су своју веру и љубав према Богу изражавале златкастим везом на свили и кадифи.

 

                      
Новости