Помоћни сајт школе  |   Посетите нас на Фејсбуку  |   Блогови професора

Основна школа Миливоје Боровић
Знање за цео живот!

Тренутно сте овде:

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОБРАЗОВАЊА ИЗ ОБЛАСТИ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

ПРОЈЕКТИ КОЈИ СЕ РЕАЛИЗУЈУ У ШКОЛИ - 29.01.2016.

У оквиру програма ЕКО ШКОЛА обележен је Светски дан образовања из области животне средине. Овај датум обележило 7 наставника наше школе на користан креативан и занимљив начин.


Погледајте како је то изгледало.

 

Татјана Крповић, наставница српског језика    

 

Задатак је био израдити презентацију са појмовима везаним за ову тематику и са доста корисних информација. Циљ презентације био је упознавање са појмовима везаних  за  образовање за заштиту животне средине и одрживи развоj. Одреднице су пронађене у часописима и  на Интрнету. Трагајући  за одредницама схватила сам и пренела ученицима колико  је важно стећи еколошко образовање. Ученици  на овај начин проширују своја сазнања.


Погледајте презентацију:Љиљана Андрић, Станојка Ђукић, Драгица Секулић, наставнице

 

Групни рад на изради паноа и сарадња са другом Еко школом.  Буђење свести код ученика о еколошким проблемима, како на глобалном плану, тако и у локалној заједници, односно у окружењу у коме живимо. Учитељица Љиљана Андрић је наменски за овај датум написала песму „Природи на радовање“. Десеторо ученика шестог, седмог и осмог разреда су на хамер-папиру записали стихове песме, а затим појединачно сваку од 10 строфа илустровали .


Овом активношћу ученици су се подсетили колико је важно еколошки се понашати, а пано, који је окачен у ходнику ће их свакодневно подсећати на правилан однос према природи. Продубљена  свест код ученика о значају еколошког понашања, као и о важности  доприноса сваког појединца, који се огледа у исправном поступању према окружењу.


Овом приликом остварена је сарадња са још једном Еко школом у Србији –ОШ „Момчило Настасијевић“, Горњи Милановац, тачније са др Љиљаном Ђуровић, јер су и њени ученици такође илустровали горе поменуту песму. Наши ученици су одштампали датум из „Еколошког календара“ др Ђуровић и заједно са својим паноом налепили на зид у ходнику.

 

Остварена је сарадња и са ТВ Златибор (погледајете прилог) који је презентовао рад школе из Шљивовице поводом обележавања овог датума.
Весна Смиљанић, учитељица        

 

„Од старог направи ново“, прављење украсних посуда од коришћене пластичне амбалаже и украсног папира. Ученици су донели од куће употребљиване пластичне посуде (оне у којима су били штапићи за уши, креме за лице и сл...), као и коришћене украсне папире и траке. Од њих су правили  посуде које су добиле нову намену- кутија за оловке, гумице, бојице, конац, игле и сл. Активност су реализовали   ученици 1. и 2. разреда. Радионица је продубила  свест код ученика о значају рециклаже, о чињеници колико је битно да сваки појединац да свој допринос у активностима којима се чува животна средина. Овим искуством, ученици су се уверили  да није сваки отпад смеће и да већину коришћених ствари можемо преобликовати и поново користити,а самим тим умањити потрошњу материјала из природе.Весна Ковачевић и Драгана Зорзић, учитељице


Активност је имала за циљ развијање љубави према учењу, које у животу има значајну улогу. Ученици четвртог разреда , подстакнути одломком из књиге “Од пашњака до научењака“ Михаила Пупина, схватили су да од „малих“ могу постати „велики“ људи, да је знање и учење пут којим се иде до успеха.


У вези са тим сви ученици II, III и IV разреда су мали задатак да пронађу што више пословица (мудих изрека које говоре о знању).


Исписивали смо пословице на табли и тумачили сваку од њих. Активност је успешно реализована. Ученици  су одабране пословице исписали на хамеру који ће бити изложен у ходнику наше школе.Новости